puszka.pl - pysznie!

Ciasteczka kokosowe z brązowego ryżu (bezglutenowe)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6

2 czubate szklanki ugotowanego brązowego ryżu
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki syropu z agawy
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
4 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
szczypta soli morskiej
ewentualnie do dekoracji migdały

Przygotowanie:

Ugotowany ryż przełożyć do blendera. Dodać: syrop z agawy, olej słonecznikowy, siemię lniane, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przełożyć do miski.
Dodać: wiórki kokosowe i dokładnie połączyć.

Z gotowego ciasta formować małe kuleczki, trochę większe od orzecha włoskiego.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdy położyć migdał i delikatnie docisnąć.
Ciasteczka piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Odstawić do wystudzenia.

Smacznego.
Nadesłał(a) Malve, dnia: 2013-09-03 21:27:54.265
Źródło/autor przepisu: http://cookblog.pl/?p=3861

Twoje zapiski: