1 puszka czerwonej fasolki
ok. 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
mąka
olej
sól
Przygotowanie:
Miksujemy fasolkę w blenderze na gładką masę, przyprawiamy papryką słodką i ostrą i solimy.
Do masy dodajemy płatki owsiane i trochę mąki (opcjonalnie) aż uzyskamy odpowiednią konsystencję, aby uformować nierozwalające się kulki (mniej więcej jest to konsystencja dobrze rozgniecionej plasteliny :)
Formujemy małe kulki, obtaczamy w mące i smażymy w dużej ilości oleju aż się ładnie zarumienią.
Wskazówki i uwagi:
Ilość płatków owsianych jest podana "na oko", lepiej dosypywać je po trochu.
Oleju może być mniej, ale wtedy trzeba nieco poturlać kulki po patelni, żeby przysmażyły się równomiernie.
Nadesłał(a) Szczurunia,
dnia: 2013-09-08 07:42:06.779
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.