2 szklanki płatków owsianych
1 duża garść daktyli
1 szklanka gorącej wody
1/4 szklanki syropu z agawy
4 łyżki gorzkiego, dobrej jakości kakao
2 łyżeczki pasty waniliowej
szczypta soli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
ewentualnie 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
Przygotowanie:
Daktyle przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą, ostawić na około 30 minut. Następnie razem z wodą przełożyć je do blendera, zmiksować na puree.
Płatki owsiane zmielić w blenderze jak najdrobniej nam się uda. Przesypać do miseczki. Do zmielonych płatków owsianych dodać: kakao, sól, syrop z agawy, puree z daktyli, pastę waniliową.
Całość dobrze wymieszać.
Gdy masa jest za sucha i nie chce się kleić można dodać wodę.
Odstawić na 10-15 minut do lodówki. Z gotowej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Można od razu podawać lub schłodzić jeszcze przez 20 minut w lodówce. Smacznego.