puszka.pl - pysznie!

Wegańskie donaty z fasolą

Pełnoziarniste, wegańskie donaty z dodatkiem puree z fasoli, za sprawą którego donaty są puszyste i wilgotne. Oblane kakaową polewą wykonaną z oleju kokosowego. Całości dopełnia duża dawka wiórków kokosowych.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 18-20 sztuk

4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
200 g białej fasoli z puszki
1/3 szklanki cukru trzcinowego
5 g suchych drożdży
szczypta soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek

kakaowa polewa:
4 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki dobrej jakości, niesłodzonego gorzkiego kakao
1/4 - 1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Fasolę przepłukać i zmiksować dokładnie na gładką masę.
Mąkę przesiać do miski, dodać również otręby które zostały na sitku. Do mąki dodać szczyptę soli, drożdże, cukier, puree z fasoli i wodę.Całość dobrze połączyć, ciasto wyrabiać około 8 minut. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek, wyrabiać jeszcze przez chwilę.

Z gotowego ciasta uformować zgrabną kulę, przełożyć do miski. Miskę przykryć czystą ściereczka lub folią spożywczą, odstawić na 1 h.

Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Delikatnie rozwałkować ciasto. Z ciasta wycinać donaty, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 10 minut w temperaturze 225 st. C. Gotowe donaty odstawić do wystudzenia.

Polewa: olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać przesiane kakao i cukier puder. Całość dobrze połączyć, odstawić na 10-15 minut. Donaty zanurzać w polewie, oprószyć wiórkami kokosowymi. Odstawić na 30 minut by polewa zastygła. Smacznego.
Nadesłał(a) Malve, dnia: 2013-09-10 21:27:45.56
Źródło/autor przepisu: http://cookblog.pl/?p=3664

Twoje zapiski: