Pełnoziarniste, wegańskie donaty z dodatkiem puree z fasoli, za sprawą którego donaty są puszyste i wilgotne. Oblane kakaową polewą wykonaną z oleju kokosowego. Całości dopełnia duża dawka wiórków kokosowych.
Fasolę przepłukać i zmiksować dokładnie na gładką masę.
Mąkę przesiać do miski, dodać również otręby które zostały na sitku. Do mąki dodać szczyptę soli, drożdże, cukier, puree z fasoli i wodę.Całość dobrze połączyć, ciasto wyrabiać około 8 minut. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek, wyrabiać jeszcze przez chwilę.
Z gotowego ciasta uformować zgrabną kulę, przełożyć do miski. Miskę przykryć czystą ściereczka lub folią spożywczą, odstawić na 1 h.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Delikatnie rozwałkować ciasto. Z ciasta wycinać donaty, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 10 minut w temperaturze 225 st. C. Gotowe donaty odstawić do wystudzenia.
Polewa: olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać przesiane kakao i cukier puder. Całość dobrze połączyć, odstawić na 10-15 minut. Donaty zanurzać w polewie, oprószyć wiórkami kokosowymi. Odstawić na 30 minut by polewa zastygła. Smacznego.