Faszerowana papryka gotowana na parze
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
3-6
6 białych, średnich papryk
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
1 średnia marchewka
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki nasion słonecznika
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
olej rzepakowy
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Paprykę dokładnie umyć, odciąć wierzch i usunąć gniazda nasienne.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do cebuli. Dusić około 5 minut. Pod koniec dodać wyciśnięty ząbek czosnku.
Patelnie zdjąć z ognia i dodać ugotowany ryż, podprażone pestki słonecznika. Dobrze wszystko razem połączyć.Doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić paprykę.
Ułożyć ściśle w naczyniu/garnku/koszu bambusowym do gotowania na parze. Gotować około 15-20 minut. Od razu podawać np. skropione oliwą z oliwek lub z ulubionym sosem.
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, możemy paprykę dusić w garnku z grubym dnem. Na dno dajemy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, układamy papryczki. Podsmażamy je tak z 2-5 minut na średnim ogniu pod przykryciem, następnie dodajemy 1/2 szklanki wody i na wolnym ogniu dusimy około 20 minut.
Twoje zapiski: