puszka.pl - pysznie!

Faszerowana papryka gotowana na parze


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3-6

6 białych, średnich papryk
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
1 średnia marchewka
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki nasion słonecznika
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
olej rzepakowy
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Paprykę dokładnie umyć, odciąć wierzch i usunąć gniazda nasienne.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do cebuli. Dusić około 5 minut. Pod koniec dodać wyciśnięty ząbek czosnku.

Patelnie zdjąć z ognia i dodać ugotowany ryż, podprażone pestki słonecznika. Dobrze wszystko razem połączyć.Doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić paprykę.

Ułożyć ściśle w naczyniu/garnku/koszu bambusowym do gotowania na parze. Gotować około 15-20 minut. Od razu podawać np. skropione oliwą z oliwek lub z ulubionym sosem.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, możemy paprykę dusić w garnku z grubym dnem. Na dno dajemy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, układamy papryczki. Podsmażamy je tak z 2-5 minut na średnim ogniu pod przykryciem, następnie dodajemy 1/2 szklanki wody i na wolnym ogniu dusimy około 20 minut.
Nadesłał(a) Malve, dnia: 2013-09-16 20:15:40.974
Źródło/autor przepisu: http://cookblog.pl/?p=3912

Twoje zapiski: