puszka.pl - pysznie!

Ciasto-placek z domowej mąki

Domowa mąka to nic innego, jak zmielone w młynku do kawy różne różności ;) Mój przepis to modyfikacja prostego wegańskiego ciasta z owocami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

składniki na mąkę, w dowolnych proporcjach, w sumie około 250-300 g:
- kasza jaglana
- płatki owsiane
- amarantus ekspandowany
- słonecznik
- siemię lniane
- otręby orkiszowe

zamiast cukru: sok ze słodkich owoców lub daktyle rozpuszczone w wodzie, ew. stewia, syrop z agawy, ksylitol - u mnie sok ananasowo-bananowy

1 op. proszku do pieczenia
250 ml wody (chyba że, jak ja, użyliście płynu do słodzenia - wtedy najprawdopodobniej nie trzeba dodawać więcej)
olej, u mnie kokosowy

+ dodatki wedle uznania - owoce, syrop z agawy, kokosowa bita śmietana, jakiś krem

Przygotowanie:

Składniki na mąkę mielimy w młynku. Łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy naszą substancję słodzącą i wodę (jeśli nie użyliśmy do słodzenia jakiegoś płynu) oraz olej. Mieszamy, przelewamy do formy i pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 160 stopni, trzeba pilnować żeby się nie spaliło pod koniec.

Wskazówki i uwagi:

Ja zrobiłam sam placek, a potem zjadłam kawałek na ciepło ze świeżymi owocami i polane syropem z agawy. Jak już przestygnie, można położyć kokosową bitą śmietanę, owoce, jakiś krem.
Nadesłał(a) julianka, dnia: 2013-10-05 22:41:53.432
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: