Przepis na sweet potato and apple soup podpatrzyłam w brytyjskim programie telewizyjnym "Come dine with me" i trochę go zmodyfikowałam. Obawiam się, że zupa nie wszystkim posmakuje. Jest lekko słodka, w smaku przypomina trochę krem z marchewki lub dyni.
4 słodkie ziemniaki (bataty)
3 jabłka (najlepiej miękkie i słodkie)
1 duża cebula
ew. oliwa z oliwek
1-2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
sól
kolorowy pieprz
cynamon
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Obieramy i kroimy na plasterki również dwa jabłka, trzecie pozostawiając do przybrania zupy.
W garnku podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę (lub dusimy w małej ilości wody). Jak już się zeszkli, dodajemy ziemniaki i jabłka, dolewamy szklankę wody lub bulionu i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut. Zależy dla ilu osób chcemy podać zupę, jeśli dla większej ilości, dodajemy 2 szklanki płynu.
Gdy warzywa będą miękkie, blendujemy zawartość garnka aż osiągnie kremową konsystencję. Zupę doprawiamy kolorowym pieprzem i solą, po nałożeniu na talerz posypujemy szczyptą cynamonu i dodajemy podprażone na suchej patelni plasterki jabłek.