2 szklanki ugotowanego ryżu krótkoziarnistego
1 puszka zielonego groszku
1 cebulka, pokrojona i usmażona na złoto
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki chilli
1 łyżeczka pieprzu białego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka curry
1 łyżka kuminu
1 łyżeczka garam masala
2-4 łyżki mąki ryżowej lub bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. 1 szklankę ryżu miksujemy na gładką masę wraz z groszkiem. Dodajemy pozostały ryż oraz wszystkie przyprawy.
2. Do powstałej masy dosypujemy stopniowo po 1 łyżeczce mąki ryżowej lub bułki tartej i mieszamy. Gdyby masa była zbyt rzadka dodajemy odrobinę więcej mąki, gdy zbyt gęsta odrobinę wody.
3. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, które przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30-60 min.
4. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju, dotąd aż będą złociste.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej smakują z chrupiącymi świeżymi warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym: jogurt naturalny sojowy + 1 ząbek czosnku + garść natki pietruszki + sól + pieprz.