puszka.pl - pysznie!

Warzywa nadziane komosą ryżową


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy, ugotowana do miękkości bez soli
3/4 szklanki komosy ryżowej, zwanej również quinoa, ugotowanej w bulionie
1 czerwona cebulka, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy do smażenia + oliwa do wysmarowania blaszki i warzyw
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
3-4 łyżki sosu sojowego
2 papryki, czerwone lub żółte/pomarańczowe, zielona nie będzie odpowiednia
4 plastry bakłażana, marynowane kilkanaście minut w sosie sojowym

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na której podsmażamy cebulkę oraz drobniutko posiekany czosnek, smażymy przez kilka minut, aż cebulka się zarumieni.
2. W misce łączymy soczewicę z komosą ryżową, podsmażoną cebulką, czosnkiem oraz wszystkimi pozostałymi przyprawami.
3. Papryce odcinamy kawałek górnej części z ogonkiem, wydrążamy z pestek, dokładnie myjemy i faszerujemy nadzieniem. Przykrywamy odciętą wcześniej częścią papryki.
4. Na plaster bakłażana nakładamy sporą ilość nadzienia, na którym układamy kolejny plasterek warzywa. Można przebić całość wykałaczką.
5. Nafaszerowane warzywa układamy na delikatnie wysmarowanej oliwą blaszce. Warto także paprykę i bakłażana musnąć oliwą, aby zbyt mocno się nie spiekły.
6. Pieczemy do zrumienienia w 200 st. C z termoobiegiem, ok. 20-30 min.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-09-21 18:37:23.836
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: