puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g suchej czerwonej fasoli
200 g suchej zielonej lub brązowej soczewicy
250 ml przecieru pomidorowego
200 g kaszy jęczmiennej perłowej lub wiejskiej
1 marchewka
1 por
2 pałki selera naciowego
1 cukinia
1/2 czerwonej papryki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki maggi
1 łyżka oregano
1 łyżka majeranku
1 łyżka gałki muszkatołowej
1 łyżka świeżo zmielonej kolendry
1 łyżka kminku mielonego
1 łyżka czarnego pieprzu
2 duże łyżki oleju/oliwy do smażenia
woda
natka pietruszki do posypania

Przyprawy dodajemy do smaku, według własnego gustu. Możemy użyć różnorodne warzywa sezonowe, w większej lub mniejszej ilości.

Przygotowanie:

1. Fasolę namaczamy przez noc, a potem gotujemy w świeżej, niesolonej wodzie aż będzie zupełnie miękka.
2. Soczewicę gotujemy w również niesolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego.
3. Warzywa obieramy i siekamy w miarę drobną kostkę w równych proporcjach.
4. Rozgrzewamy olej w rondu i wrzucamy kminek. Zanim kminek się przyrumieni dodajemy posiekane warzywa, ugotowaną fasolę oraz soczewicę.
5. Wszystko razem dusimy aż soki odparują i dodajemy przecier pomidorowy, gałkę muszkatołową, kolendrę, oregano i nieco sosu sojowego/maggi.
6. Dusimy wszystko dość długo dolewając wody w miarę potrzeby.
7. Gdy warzywa się rozgotują dodajemy majeranek, pieprz i tyle sosu sojowego/maggi, aby danie nabrało intensywnego, słonego smaku.
8. Powstały sos mieszamy ze świeżo ugotowaną kaszą, posypujemy natką pietruszki i zajadamy :)

Wskazówki i uwagi:

Do gotującej się fasoli możemy dodać jedną surową cebulę nakłutą goździkami - fasola dzięki temu dużo zyska na smaku i aromacie.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-09-21 17:11:51.678
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: