Czekoladowe muffiny z waniliowym kremem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
10-12 babeczek
składniki na babeczki:
1 szklanka mąki pszennej (typ 450)
3/4 szklanki mleka sojowego, bez cukru
1/4 szklanki cukru brązowego, bądź innego słodu
3-4 łyżki ciemnego kakao
2-4 łyżki oleju kokosowego lub z pestek winogron, można użyć także rzepakowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
krem waniliowy
4 łyżki wegańskiej margaryny
4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki cukru pudru, najlepiej dosłodzić według własnych upodobań. Babeczki są mocno czekoladowe, praktycznie w ogóle nie słodkie, więc krem powinien być nieco słodszy niż tradycyjnie.
1/4 szklanki mleka sojowego waniliowego
Przygotowanie:
Babeczki:
1. Dzielimy składniki na suche i mokre, do połączenia mokrych warto użyć dużej miski.
2. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Dokładnie wymieszać.
3. Mleko połączyć z olejem i octem jabłkowym oraz aromatem Do mokrej masy stopniowo dodawać mieszankę suchych składników, mieszając mikserem lub ręcznie łychą.
4. Gdy masa będzie gładka i gęsta napełnić nią foremki do babeczek.
5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 15-20 min. Po ostygnięciu dekorować kremem.
Krem:
1. W dużej misce zmiksować margarynę z olejem kokosowym na bardzo gładki krem.
2. Dodać cukier puder, ciągle miksując wlewać stopniowo mleko sojowe waniliowe.
3. Całość miksować jeszcze 3-5 minuty do uzyskania gładkiego kremu.
Twoje zapiski: