Ciasteczka z masłem orzechowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
150 g mąki pszennej, użyłam tortowej typ 450
50 g mąki kukurydzianej, można użyć także np. ryżowej lub krupczatki
50 g wegańskiej margaryny
2 czubate łyżki masła orzechowego crunchy, najlepsze będzie domowe masło, jeżeli jednak nie macie możliwości zrobienia swojego to używajcie masła z przynajmniej 90%zawartością orzechów, np. z Lidla, Rossmana, czy Sante.
2-3 łyżki syropu klonowego, jeżeli ktoś woli słodsze ciastka to polecam próbować ciasto na surowo i dodać według własnego gustu
szczyptę soli
1-2 łyżki mleka sojowego/wody, dodajemy tylko w razie gdyby ciasto nie było zbyt zwięzłe. Jeśli dodacie więcej syropu to dodatkowy płyn będzie zbędny.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy dokładnie ciasto i formujemy w kulę. Dzielimy na 24 małe kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2-3 cm.
Kuleczki rozpłaszczamy widelcem (najlepiej zmoczyć go przed każdym odciśnięciem w wodzie) i pieczemy ok. 10-15 min do lekkiego zrumienienia w 180 st. C z termoobiegiem.
Twoje zapiski: