puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju z pestek winogron/słonecznikowego
200-500 ml mleka sojowego
suszone pomidory
kapary
oliwki
tofu wędzone
zielony pieprz (można rozgnieść nieco)
pieprz
bazylia

Przygotowanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C i zabieramy się za przygotowanie ciasta na babeczki.
2. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy resztę suchych składników tj. bazylię i pieprz.
3. Kroimy warzywne składniki oraz tofu w drobną kostkę i w osobnej misce łączymy z pozostałymi mokrymi składnikami (200 ml mleka sojowego) i kaparami.
4. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Konsystencja ciasta powinna być gęsta i zwarta, nie może być zbyt rzadka, bo wtedy łatwo wyjdzie nam zakalec.
5. Napełniamy foremki ciastem i pieczemy ok. 30-40 min. (do zrumienienia), w początkowej temp. 200 st. C, zmniejszając stopniowo do 180 st. C.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-09-21 17:26:07.651
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: