1 kg śliwek
0,5 kg cebuli
6 dużych ząbków czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
100 g rodzynków sułtańskich
10 g gorczycy białej
1 łyżeczka cynamonu
świeżo starta gałka muszkatołowa
60 g octu balsamicznego (ok. 1/5 szklanki)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej, dodać gorczycę, nakryć garnek pokrywką, podsmażyć (uwaga, będzie strzelać!). Potem dodać 3 posiekane ząbki czosnku, podsmażyć, mieszając. Dorzucić cebulę posiekaną w kostkę, wymieszać, smażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
Śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Przerzucić do blendera kielichowego i zmiksować je z pozostałym czosnkiem, cynamonem i gałką muszkatołową. Masę wlać do garnka z cebulą, dodać ocet, sok z cytryny, sól, rodzynki, wymieszać.
Gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu. Przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 20 min.
Nadesłał(a) martina,
dnia: 2013-09-21 20:18:17.133
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.