Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą
w deszczowe popołudnie naszła mnie ochota na smak orientalny, płynny i rozgrzewający, tak powstała urocza zupa z dyni.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dynia hokaido
2 marchewki
mała cebula
sól
imbir
kurkuma
chili
ew. kumin
1 łyżka masła lub oleju
ew. 1 łyżeczka koncentratu
100 ml mleka kokosowego
Przygotowanie:
Pokrojoną w krążki marchew, poszatkowaną cebulę i przyprawy poddusić na łyżce tłuszczu w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę dynię (nie obierać ze skórki - zmięknie), podlać wodą tak aby prawie zakryła warzywa, posolić odrobinę i gotować ok.15 minut do miękkości warzyw.
Dodać mleko kokosowe i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Można lekko zblendować albo zupełnie na gładko - jak kto woli. Ja lubię jak coś tam jednak pływa :)
Twoje zapiski: