puszka.pl - pysznie!

Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą

w deszczowe popołudnie naszła mnie ochota na smak orientalny, płynny i rozgrzewający, tak powstała urocza zupa z dyni.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

dynia hokaido
2 marchewki
mała cebula
sól
imbir
kurkuma
chili
ew. kumin
1 łyżka masła lub oleju
ew. 1 łyżeczka koncentratu
100 ml mleka kokosowego

Przygotowanie:

Pokrojoną w krążki marchew, poszatkowaną cebulę i przyprawy poddusić na łyżce tłuszczu w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę dynię (nie obierać ze skórki - zmięknie), podlać wodą tak aby prawie zakryła warzywa, posolić odrobinę i gotować ok.15 minut do miękkości warzyw.

Dodać mleko kokosowe i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Można lekko zblendować albo zupełnie na gładko - jak kto woli. Ja lubię jak coś tam jednak pływa :)
Nadesłał(a) pixi, dnia: 2013-10-17 17:13:27.6
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: