1 litr bulionu warzywnego
4-5 cukinii (1700 g)
1 cebula
1 por (biała część)
150 ml białego wina
10 listków bazylii
150 ml mleka roślinnego
5 łyżeczek mąki
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Cukinię obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Pamiętajcie, żeby NIE WYRZUCAĆ skórek, gdyż przydadzą się w dlaszej części przepisu. Siekamy cebulę i białą część pora. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cukinię, cebulę i pora. Podsmażamy przez chwilę często mieszając liczną zawartość garnka.
2. Dolewamy wina i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż cukinie będą miękkie.
3. Blendujemy składniki z garnka na gładką masę, zwaną od tej pory BIAŁĄ.
4. Skórki z cukinii blanszujemy, czyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście sekund, a następnie wrzucamy je do lodowatej wody. Blanszowanie pozwoli zachować nam zielony kolor skórek.
5. Do zblanszowanych skórek dodajemy listki bazylii i około 1/4 białej zupy. Blendujemy dokładnie. I tak powstaje zupa ZIELONA.
6. Do BIAŁEJ zupy dodajemy mleko sojowe i mąkę i znów blendujemy, uważając, żeby nie pozostawić grudek z mąki. Doprawiamy obie zupy solą i pieprzem.
7. Na talerz nalewamy najpierw białą zupę, a potem dolewamy do niej zieloną w ilości według uznania.