dynia 0,5 - 1 kg
śliwki węgierki - 0,5 kg
cebula 1 dość duża
zielona pietruszka
sól
imbir (świeży lub proszku)
czosnek (świeży lub proszku)
olej do smażenia (np. winogronowy) 1-2 łyżki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać lekko olej i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać dynię pokrojoną w kostkę, wydrylowane śliwki, podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną zieloną pietruszkę i przyprawy.
Wskazówki i uwagi:
Miałam imbir i czosnek w proszku, ale myślę, że ta zupa będzie znakomita, jeśli dodamy świeżo utarte przyprawy.
Nadesłał(a) Dana,
dnia: 2013-10-05 20:55:12.289
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.