puszka.pl - pysznie!

Sos BBQ/barbecue Martiny (do słoików)

W sam raz do potraw z grilla/pieczonych, a także dań gotowanych i kanapek. Intensywny w smaku, gęsty, bardzo wydajny.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 słoiki 400 ml + 4 słoiki 385 ml

1,5 kg czerwonej papryki
1,5 kg cebuli
200 g czosnku (4 główki)
200 g jabłek

50 g soli
100 g octu balsamicznego 6% + 5 łyżek octu spirytusowego 10% (razem 2/3 szklanki)
100 g oliwy/oleju
200 g koncentratu pomidorowego 30%
10 g syropu z agawy/cukru
4 listki laurowe
4 goździki

Przygotowanie:

Paprykę, cebulę, czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka obrać i pokroić. Przełożyć do blendera kielichowego i zemleć na gładko. Przelać masę do garnka, dodać sól, oliwę/olej, ocet, koncentrat, syrop/cukier, dokładnie wymieszać (najlepiej zmiksować ręcznym blenderem/mikserem) i zagotować. Dodać listki laurowe, wymieszać.

Gotować na małym ogniu ok. 3,5 godz. (lub dłużej), co jakiś czas mieszając, aż nadmiar wody odparuje, a masa przestanie się pienić. Smaki muszą się przegryźć, a warzywa oddać aromat.
30 min przed końcem gotowania dorzucić 4 goździki.

Gdy sos jest gotowy, wyjąć listki laurowe i goździki. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 25 min od momentu zagotowania wody. W trakcie pasteryzacji garnek powinien być przykryty pokrywką. Słoiki pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Pasteryzację można przeprowadzić następnego dnia, sos po odstaniu jeszcze odrobinkę zgęstnieje.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2013-10-06 11:16:08.64
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: