1,5 kg czerwonej papryki
1,5 kg cebuli
200 g czosnku (4 główki)
200 g jabłek
50 g soli
100 g octu balsamicznego 6% + 5 łyżek octu spirytusowego 10% (razem 2/3 szklanki)
100 g oliwy/oleju
200 g koncentratu pomidorowego 30%
10 g syropu z agawy/cukru
4 listki laurowe
4 goździki
Przygotowanie:
Paprykę, cebulę, czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka obrać i pokroić. Przełożyć do blendera kielichowego i zemleć na gładko. Przelać masę do garnka, dodać sól, oliwę/olej, ocet, koncentrat, syrop/cukier, dokładnie wymieszać (najlepiej zmiksować ręcznym blenderem/mikserem) i zagotować. Dodać listki laurowe, wymieszać.
Gotować na małym ogniu ok. 3,5 godz. (lub dłużej), co jakiś czas mieszając, aż nadmiar wody odparuje, a masa przestanie się pienić. Smaki muszą się przegryźć, a warzywa oddać aromat.
30 min przed końcem gotowania dorzucić 4 goździki.
Gdy sos jest gotowy, wyjąć listki laurowe i goździki. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 25 min od momentu zagotowania wody. W trakcie pasteryzacji garnek powinien być przykryty pokrywką. Słoiki pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia.
Wskazówki i uwagi:
Pasteryzację można przeprowadzić następnego dnia, sos po odstaniu jeszcze odrobinkę zgęstnieje.
Nadesłał(a) martina,
dnia: 2013-10-06 11:16:08.64
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.