puszka.pl - pysznie!

Podsmażany szpinak

Danie przygotowywane na szybko z resztek w lodówce, a mimo to pełne witamin :) U mnie wyszło na ostro i zbyt wodniste (za dużo wody z pomidorów).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1

szpinak (ja użyłam mrożonego)
puszka pomidorów
kiełki (użyłam mieszkanki kiełków soczewicy i fasoli mung)
oliwki
nieduży ząbek czosnku
opcjonalnie pestki słonecznika

łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
przyprawy - jak kto lubi :) Ja użyłam pieprzu, gałki muszkatołowej, troszeczkę papryki ostrej i świeżej bazylii.

Przygotowanie:

Na oliwie rozmrażamy szpinak, dodajemy czosnek i przyprawy (moja porcja była trochę ostra), dusimy, następnie dodajemy kiełki i pomidory. Podsmażamy jeszcze 5 minut.

Ściągamy z ognia i wrzucamy na talerz, koniecznie dodajemy kapkę soku z cytryny, posypujemy pestkami i kładziemy oliwki.

Wskazówki i uwagi:

Można dowolnie modyfikować przepis, w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką. Można również dodać ryż lub kaszę i mamy bardzo syte i szybkie danie :)
Nadesłał(a) este, dnia: 2013-10-18 05:05:14.151
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: