puszka.pl - pysznie!

Dyńkowe burgery


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 5

2 szklanki puree z dyńki hokkaido
3/4 szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej do miękkości lub nawet nieco rozgotowanej
1 cebulka, podsmażona na łyżeczce oliwy i duszona na wodzie, do miękkości
2 garstki nasion słonecznika, uprażonych na suchej patelni
garść świeżego koperku, mocno posiekanego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki płatków owsianych, zmielonych na mąkę
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka chilli
odrobina świeżo zmielonej kolendry i pieprzu ziołowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Formujemy burgery i wykładamy je na uprzednio natłuszczoną blaszkę. Pieczemy w 200 st. C do zrumienienia z obu stron, ok. 20 min.

Wskazówki i uwagi:

W czasie pieczenia warto przerzucić burgery na drugą stronę. Gdy burgery przyrumienią się od góry można wyjąć blaszkę z piekarnika, odczekać chwilę aż lekko przestygną, przerzucić bez problemu na drugą stronę i znów włożyć do piekarnika.

Podajemy z ulubioną bułką, najlepiej domowej roboty, świeżymi warzywami i domowym wegańskim majonezem.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-10-18 05:10:04.533
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: