Twarożkowe słoneczka z rodzynką
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
ciasto:
1,5 szkl. mąki
szczypta soli
3 łyżki oleju
masa:
0,25 kg białego sera (twarogu)
2 łyżki mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
starta skórka z cytryny
starta skórka z pomarańczy
0,5 szkl. cukru
szczypta soli
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
rodzynki do dekoracji
mak do posypania
tłuszcz i mąka do blachy
Przygotowanie:
Z mąki, soli, oleju i ciepłej wody zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 min.
Ser utrzeć z mąką i śmietaną. Dodać skórki z owoców, cukier, sól i kardamon. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki. Na środkach ułożyć porcje masy serowej. Brzegi podnieść do góry, tak aby masa nie wypłynęła. Wcisnąć po 1 rodzynce, posypać makiem.
Natłuszczoną blachę posypać mąką, ułożyć ciastka i piec ok. 0,5 godz. w temp. 200 stopni.
Twoje zapiski: