1 brokuł
3 spore ziemniaki
1 puszka zielonego groszku
1 papryka, kolorystycznie pasuje zielona, ale może być inna
2 kiszone ogórki
cebula, dymka lub zwykła lub szczypiorek
sos: 5 łyżek oliwy
4 łyżki musztardy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję na parze razem z podobnie rozdrobnioną łodygą brokuła. Kwiat brokuła dzielę na różyczki i dodaję do gotowania na parze na ostatnie 5 minut.
Paprykę i ogórki i cebulkę drobno kroję i mieszam ze schłodzonymi ugotowanymi częściami ww. warzyw, dodając także osączony groszek. Pieprzę.
Sos - rozbełtuję oliwę z musztardą i dodaję do warzyw. Ewentualnie dosmaczam solą i pieprzem.
Wskazówki i uwagi:
Można osobno ugotować ziemniaki i gotowe pokroić w kostkę. Jeśli ktoś nie lubi, może pominąć łodygi brokuła i spożytkować np. do zupy. W oryginalnym przepisie brokuł był na surowo; po zrobieniu obu wersji, bardziej przemawia do mnie lekko podgotowany.
Robiłam też tę sałatkę z kalafiorem zamiast brokuła. Też smaczna.