puszka.pl - pysznie!

Manniak - ciasto z manną na herbatnikach

Przeróbka ciasta niewegańskiego.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
1 litr mleka sojowego
kostka wegańskiej margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki kakao
1 szklanka kaszy manny
wegańskie herbatniki
100 g rodzynek

arakowa polewa czekoladowa:
1/2 szklanki mleka sojowego
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki aromatu arakowego

Przygotowanie:

Przygotowujemy polewę wg. przepisu i ją odstawiamy.

Moczymy rodzynki parę minut w gorącej wodzie i odcedzamy. Rozkładamy połowę herbatników na dnie blachy. Zagotowujemy mleko z margaryną. Dodajemy cukier i mieszamy. Później dodajemy cukier wanilinowy i kakao. Trochę gotujemy mieszając, żeby nie było grudek kakao. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy kilka minut ciągle mieszając.

Kiedy masa będzie już gęsta, zdejmujemy z ognia i mieszamy z rodzynkami. Wylewamy masę na herbatniki, wyrównujemy i szybko (na jeszcze gorącą masę) kładziemy drugą warstwę herbatników. Na wierzchu rozprowadzamy polewę. Zostawiamy ciasto do przestygnięcia, a później wstawiamy do lodówki.

Wskazówki i uwagi:

Ilość składników jest odpowiednia na blachę o wymiarach 30x25 cm.
Nadesłał(a) moni, dnia: 2013-11-11 20:06:34.504
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: