Moczymy rodzynki parę minut w gorącej wodzie i odcedzamy. Rozkładamy połowę herbatników na dnie blachy. Zagotowujemy mleko z margaryną. Dodajemy cukier i mieszamy. Później dodajemy cukier wanilinowy i kakao. Trochę gotujemy mieszając, żeby nie było grudek kakao. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy kilka minut ciągle mieszając.
Kiedy masa będzie już gęsta, zdejmujemy z ognia i mieszamy z rodzynkami. Wylewamy masę na herbatniki, wyrównujemy i szybko (na jeszcze gorącą masę) kładziemy drugą warstwę herbatników. Na wierzchu rozprowadzamy polewę. Zostawiamy ciasto do przestygnięcia, a później wstawiamy do lodówki.
Wskazówki i uwagi:
Ilość składników jest odpowiednia na blachę o wymiarach 30x25 cm.
Nadesłał(a) moni,
dnia: 2013-11-11 20:06:34.504
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.