Ziemniaczki w orientalnym sosie soczewicowym z warzywami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ok. 0,5 kg ziemniaków
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1/3 szklanki soczewicy
pomidory w puszce i/lub koncentrat pomidorowy
garam masala + inne przyprawy, np: curry, papryka czerwona i chill
sól
czosnek świeży
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki podgotować, ostudzić, pokroić w kosteczkę.
Na tłuszcz wrzucić przyprawy (bez czosnku), cebulę pokrojoną w krążki, marchew i pietruchę pokrojone w półplastry oraz soczewicę. Podprażyć chwilkę, podlać wodą, dodać ziemniaczki, dodać jeszcze przypraw ewentualnie. Po kilku minutach dodać pomidory i/lub koncentrat i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec przeciśnięty czosnek i gotowe.
Twoje zapiski: