puszka.pl - pysznie!

Zupa z cukinii i pieczonych pomidorów

Pyszna, kremowa zupa z cukinii i pieczonych pomidorów z tymiankiem. Idealna na jesienny obiad, sycąca. Delikatny smak cukinii przełamują pieczone pomidory o charakterystycznym aromacie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

pieczone pomidory:
1 kg pomidorów
kilka gałązek świeżego tymianku*
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki syropu z agawy
sól

pozostałe składniki:
0,8 kg cukinii
1 duży por (biała część)
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżka octu z czerwonego wina
pieprz, sól

* można też użyć suszonego

Przygotowanie:

1. Pomidory kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. W brytfannie lub naczyniu żaroodpornym mieszamy pokrojone pomidory ze świeżym lub suszonym tymiankiem, czosnkiem, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 2 łyżeczkami syropu z agawy. Posypujemy solą.

2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25 minut tak, żeby pomidory zaczęły brązowieć.

3. W międzyczasie obieramy cukinię ze skórki (chyba, że mamy młodą z cienką skórą) i kroimy w kostkę. Białą część pora siekamy w krążki.

4. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pora i cukinię i dusimy, aż będą miękkie. Dolewamy bulionu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 10 minut. Dorzucamy upieczone pomidory. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy 1 łyżką octu z czerwonego wina, solą i pieprzem.
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-10-31 05:45:31.911
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/zupa-z-cukinii-i-pieczonych-pomidorow/

Twoje zapiski: