Kompot z jabłek i ciemnych polskich winogron
Kompot wychodzi bardzo aromatyczny, o wiele bardziej niż np. jabłkowo-śliwkowy. Pyszny i orzeźwiający.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
do 4-litrowego gara wrzucamy prawie do pełna:
- 2 części słodkich i/lub kwaśnych jabłek
- 1 część ciemnych, granatowych, okrągłych polskich winogron (bardzo aromatyczne w porównaniu do "deserowych", importowanych)
1/2 łyżeczka cynamonu
4 goździki
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Owoce myjemy. Jabłka rozkrawamy - nie trzeba obierać ani usuwać gniazd nasiennych, zwłaszcza jeśli jabłka są z pewnego źródła, nie pryskane. Winogrona obrywamy z gałązki.
Dodajemy cynamon i goździki, całość zalewamy wodą na tyle, żeby owoce były w całości zakryte. Gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy ok. 10 min.
Kompot wychodzi b.aromatyczny i za kwaśny. Dlatego po odcedzeniu owoców dosładzamy go do smaku i rozwadniamy (np. 2/3 kompotu i 1/3 wody).
Wskazówki i uwagi:
Jeśli nam się nie spieszy to po zdjęciu z kuchenki garnek może jeszcze postać zakryty, żeby kompot wyciągnął więcej aromatu. Winogrona wyjdą blade, "wyciśnięte" - praktycznie cały kolor i smak oddadzą do kompotu :)
Twoje zapiski: