ok. 1 szkl. wiórków kokosowych
kilka łyżeczek mleka sojowego
cukier puder
1-2 łyżeczki oleju rzepakowego
gorzka czekolada
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe prażyć przez chwilę, następnie zmielić w blenderze - część zmieli się w prawie taką "pastę".
Wymieszać zmielone wiórki z cukrem pudrem, lekko podgrzanym mlekiem sojowym i łyżeczką oleju. Sprawdzić konsystencję i ew. dodać jeszcze 1 łyżeczkę oleju. Wstawić na 10 min do lodówki.
Do głębokiej miski wlać wrzątek, na tą miskę położyć płaski talerz. Wyłożyć na talerz czekoladę połamaną na kostki i przykryć inną miseczką, żeby czekolada się roztopiła szybciej.
Roztopioną czekoladą posmarować od środka foremki silikonowe (u mnie muffinkowe), wstawić na 1 min. do zamrażarki. Wyjąć, wypełnić nadzieniem, górę polać czekoladą. Znowu wstawić do zamrażarki. Po minucie są gotowe!!! Całe gotowanie zajęło mi około 15 minut!