puszka.pl - pysznie!

Pasztet sojowy z grzybami suszonymi

Namoczyłam przypadkiem za dużo grzybów i musiałam jakoś zagospodarować te, które zostały. Rezultat zaskoczył mnie samą!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na foremkę keksową

2 szklanki suchej soi
3 garście suszonych grzybów
2 duże czerwone cebule
oliwa do smażenia
ok. 3 łyżki kaszy manny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
majeranek
+ bułka tarta do wysypania foremki

Przygotowanie:

Soję moczymy 10-12 godzin. Potem odlewamy wodę i w świeżej gotujemy do miękkości (ok. 35-45 minut) soląc pod koniec gotowania. Grzyby moczymy kilka godzin, odlewamy wodę, dolewamy świeża, solimy, gotujemy do miękkości (ok. 30 minut).

Ostudzone grzyby blendujemy na gładko.
Cebule blendujemy krótko (w przeciwnym razie zrobi się gorzka), a potem smażymy na oliwie. Mieszamy z grzybami.
Ugotowaną i wystudzoną soję zalewamy ok. 5 łyżkami oliwy, blendujemy ręcznym blenderem. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy pieprzem i majerankiem oraz ewentualnie dosalamy. Dokładnie mieszamy.

Wykładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki keksowej. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Wskazówki i uwagi:

Pasztet jest po upieczeniu bardzo miekki, ale po nocy w lodowce robi sie bardziej zwarty. Daje sie kroic w kawalki, daje sie rozsmarowywac. Jest baaardzo grzybowy, wiec tylko dla milosnikow takich smakow.
Nadesłał(a) Ireth, dnia: 2013-11-12 11:56:05.963
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: