puszka.pl - pysznie!

Kompot wigilijny


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Śliwki suszone 15 dag.
Figi suszone 4-6 sztuk.
Rodzynki 6 dag.
Jablka suszone 10 dag.
Gruszki suszone 10 dag.
Morele suszone 5 dag.
Cukier 20-25 dag.
Sok z połówki cytryny.
Woda 2-3 litry.

Przygotowanie:

Śliwki, jabłka, gruszki i morele suszone opłukać i namoczyć w letniej przegotowanej wodzie.
Po 4-5 godzinach dodać figi suszone, cukier i
gotować w tej samej wodzie, w której moczyły się.
Gdy owoce będą półmiękkie, dodać opłukane rodzynki. Gotować do miękkości wszystkich
owoców na wolnym ogniu, po czym dodać sok z cytryny i wystudzić.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-12-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie

Twoje zapiski: