* czyli z fasoli mung, możecie też użyć makaronu ryżowego
Przygotowanie:
1. W dużej misce mieszamy sok z limonki, cukier, posiekany imbir, miso i szczyptę soli.
2. Jabłka kroimy i wycinamy niejadalne części. Ścieramy na tarce. Wrzucamy do miski. Marchew również ścieramy na tarce i dodajemy do jabłek.
3. Makaron przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu.
4. Na patelni podprażamy orzechy nerkowca.
5. Do miski dorzucamy odcedzony makaron, posiekany szczypiorek , bazylię, nerkowce i szczyptę płatków chilli. Mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą/ sosem sojowym do smaku.
6. Do zawijania sajgonek potrzebne będą dwa talerze. Jeden napełniamy wodą, na drugim będziemy zawijać sajgonki. Najpierw moczymy papier w wodzie, aż będzie elastyczny, przekładamy na suchy talerz, nakładamy nadzienie (około 2-3 czubatych łyżek) i zawijamy. Zazwyczaj na opakowaniu jest narysowany sposób zawijania. Ja farsz układam na środku i przykrywam go lewym „bokiem”, potem nakrywam z góry i z dołu, a na koniec przykrywam wszystko prawym „bokiem”.
7. Sajgonki podajemy z ulubionym orientalnym sosem. Polecam słodki sos chilli.