puszka.pl - pysznie!

Muffiny owsiane z jabłkiem

Chyba moje ulubione muffinki, idealne do zabrania do pracy czy szkoły, jako drugie śniadanie. Sycące i zdrowe.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 6 sztuk

składniki suche:
3/4 szklanki mąki owsianej*
1/4 szklanki mąki razowej (lub białej)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru (lub innego słodzika)
szczypta soli

składniki mokre:
1 jajko
1/3 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oleju

duże jabłko
ew. garść posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Składniki suche wymieszać w misce, mokre najlepiej w kubeczku. Przelać mokre do suchych i wymieszać szybko tylko do połączenia.

Wmieszać jabłko i orzechy. Masą napełnić formę do muffinek, piec w temperaturze 200 st. C przez 20-25 minut.

Wskazówki i uwagi:

*zamiast kupować mąkę owsianą wystarczy zmielić płatki
Nadesłał(a) majczi, dnia: 2013-11-24 23:13:54.255
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: