1 szklanka kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną prażymy w rondlu/garnku przez parę minut, często mieszając, aż zmieni kolor na jaśniejszy. Uprażoną kaszę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odlewamy brudną wodę. Czynność powtarzamy.
Wypłukaną kaszę stawiamy z powrotem na palniku, zalewamy 1,5 szklanką wrzątku i solimy. Kaszę gotujemy pod przykryciem przez 3 MINUTY. Następnie wyłączamy gaz, i zostawiamy kaszę na 10-15 minut, nie zdejmując pokrywki z garnka.
Wskazówki i uwagi:
1. Tak przygotowana kasza świetnie nadaje się jako składnik sałatek, śniadań, dań głównych czy jako dodatek do obiadu. Można ją przechowywać do trzech dni w lodówce.
2. Kasza jaglana jest jedną najzdrowszą z kasz - wzmacnia odporność, rozgrzewa organizm i zapobiega przeziębieniom (dlatego szczególnie zalecane jest jedzenie jej w okresie jesienno-zimowym). Jest lekkostrawna, bogata w witaminy i składniki mineralne. Nie zawiera glutenu.
Nadesłał(a) majczi,
dnia: 2013-11-24 23:10:22.381
Źródło/autor przepisu: Rosa http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3523