2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 dojrzałe banany
3/4 szklanki masy daktylowej (daktyle rozrobione w wodzie)
1 szklanka jogurtu owsianego*
1/3 szklanki oleju
borówki na górę (mogą być inne owoce - śliwki, maliny)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Banany rozgniatamy widelcem i dorzucamy do mąki. Wlewamy masę daktylową, jogurt owsiany i olej. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do okrągłej (u mnie średnica 22 cm) lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę kładziemy owoce, dobrze jest je trochę wcisnąć w ciasto.
Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 st. C (po 40. minucie polecam sprawdzać patyczkiem, bo Wasz piekarnik może piec szybciej).
Wskazówki i uwagi:
*jogurt owsiany:
szklanka płatków owsianych
dwie szklanki wody
Wsypujemy płatki do słoika i zalewamy wodą. Mieszamy. Delikatnie przykręcamy słoik i odstawiamy w cieplejsze miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie przelewamy zawartość do blendera i mielimy na gładką masę. Wlewamy z powrotem do słoika, przykręcamy i zostawiamy na kolejne 12 godzin. Gotowe :)