puszka.pl - pysznie!

Ciasto jogurtowe z owocami

Wegańskie ciasto na domowym jogurcie owsianym.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 dojrzałe banany
3/4 szklanki masy daktylowej (daktyle rozrobione w wodzie)
1 szklanka jogurtu owsianego*
1/3 szklanki oleju
borówki na górę (mogą być inne owoce - śliwki, maliny)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Banany rozgniatamy widelcem i dorzucamy do mąki. Wlewamy masę daktylową, jogurt owsiany i olej. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do okrągłej (u mnie średnica 22 cm) lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę kładziemy owoce, dobrze jest je trochę wcisnąć w ciasto.

Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 st. C (po 40. minucie polecam sprawdzać patyczkiem, bo Wasz piekarnik może piec szybciej).

Wskazówki i uwagi:

*jogurt owsiany:
szklanka płatków owsianych
dwie szklanki wody

Wsypujemy płatki do słoika i zalewamy wodą. Mieszamy. Delikatnie przykręcamy słoik i odstawiamy w cieplejsze miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie przelewamy zawartość do blendera i mielimy na gładką masę. Wlewamy z powrotem do słoika, przykręcamy i zostawiamy na kolejne 12 godzin. Gotowe :)
Nadesłał(a) JustynaWPG, dnia: 2013-11-24 23:07:44.058
Źródło/autor przepisu: http://afterhoursvegan.blogspot.com/2013/11/weganskie-ciasto-jogurtowe.html

Twoje zapiski: