1,5 szklanki ugotowanej soczewicy
średnia cebula
pół szklanki suchej manny
pół szklanki sezamu lub gotowe tahini
sól
papryka ostra mielona
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć i ugotować w niedużej ilości wody - na początku odkrytą. Uwaga: nie wylewać wody z gotowania.
W szklance wywaru z soczewicy (może być z wodą jeśli jest mało) ugotować mannę na rzadką papkę (stężeje po ostygnięciu). Cebulę bardzo drobno posiekać, uprażony na suchej patelni sezam zmielić na proszek.
Wszystkie składniki dokładnie razem zmiksować i doprawić.
Wskazówki i uwagi:
Większą ilość można zapakować w słoiki i pasteryzować.
Nadesłał(a) wojmat,
dnia: 2000-12-12 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.