puszka.pl - pysznie!

Świąteczny tofurnik pomarańczowy na spodzie ciasteczkowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na tortownicę Ø18cm

2 kostki tofu naturalnego Polsoja (po 180 g)
1 duża pomarańcza
6 łyżek soku z cytryny
1/2 - 3/4 szkl. cukru pudru trzcinowego,
opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
puszka dobrej jakości mleczka kokosowego (400 g)
garść rodzynek
odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej

60 g ciastek Degistive
2 łyżki wegańskiej margaryny

Przygotowanie:

♥ Pomarańczę dokładnie myjemy, wycieramy i ścieramy z niej skórkę. Z pozostałej części pomarańczki wyciskamy sok, odstawiamy.
♥ Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę wraz z margaryną i sokiem z pomarańczy. Z ciasta formujemy kulę, którą schładzamy w lodówce.
♥ Tofu odsączamy z nadmiaru wody i miksujemy w malakserze, mieszamy z sokiem z cytryny. Miksujemy.
♥ Dodajemy gęstą część mleczka kokosowego (ok. 7 czubatych łyżek, z reszty mleczka możemy zrobić np. koktajl) i miksujemy.
♥ Dodajemy cukier puder i proszek budyniowy, całość dokładnie miksujemy do uzyskania aksamitnej, gładkiej konsystencji.
♥ Masę tofurnikową przelewamy do miski, dodajemy rodzynki, świeżo otartą i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
♥ Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy margaryną. Dno pokrywamy równomiernie ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok. 10 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
♥ Gdy podpieczone ciasto ostygnie, wylewamy na nie masę tofurnikową.
♥ Pieczemy do zrumienienia, czyli ok. 40-50 min. z termoobiegiem w 180°C.
♥ Po wystudzeniu schładzamy w lodówce przez kilka godzin i zajadamy.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-12-02 16:17:02.305
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: