puszka.pl - pysznie!

Bardzo prosty wegański bigos z grzybami leśnymi (tudzież pieczarkami)

Fajne danie, które za każdym odgrzaniem jest smaczniejsze ;).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12

- mała główka kapusty (lub 1/2 dużej)
- 1/2 kg grzybów leśnych mrożonych (ja posiadam własne zbiory) lub ekwiwalent w pieczarkach
- 4 cebule - raczej duże - smak cebuli jest tu ważny
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- olej do cebuli
- sól, ew. inne przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Kapustę zszatkować na szatkownicy lub nożem, wstawić do garnka, zalać szklanką wody, posolić (ja daję ok. płaską łyżkę soli) i dusić pod przykrywką ok. pół godziny.

W tym czasie pokroić cebulę w pióra i podsmażyć na złoto. Grzyby podsmażyć na patelni (po ewentualnym uprzednim rozmrożeniu, jeżeli używaliśmy mrożonych). Po pół godzinie duszenia kapusty dodać pozostałe składniki, wymieszać, podusić do ok. godziny i gotowe!

Wskazówki i uwagi:

Jako wielki smakosz ziół wszelkich, po nałożeniu sobie na talerz zasypuję to ziołami prowansalskimi, oregano, pieprzem ziołowym tudzież innym zielem, które akurat mam pod ręką. Potrawa ta idealnie wydobywa aromat z ziół i doskonale się do tego nadaje. Z tym, że pozostali mogą mieć na ten temat inne zdanie, więc radzę eksperymentować na małych ilościach.
Nadesłał(a) Mihrimah, dnia: 2013-11-30 20:53:28.766
Źródło/autor przepisu: rodzina z Ukrainy + moje wegańskie modyfikacje

Twoje zapiski: