puszka.pl - pysznie!

Zupa grzybowa delikatnie zakwaszona sokiem z cytryny

Podawać z łazankami lub groszkiem ptysiowym.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

25 dag świeżych grzybów (mogą być też suszone - patrz wskazówki)
1 cebula
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 łyżka mąki
2 l wywaru z warzyw (bez kapusty)

1 szkl. śmietany
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Oczyszczone, opłukane grzyby i cebulę przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, udusić na oleju, oprószyć mąką, połączyć z wywarem, ugotować do miękkości.

Podprawić śmietaną i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy do smaku. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast świeżych grzybów można dodać suszonych - należy je po opłukaniu namoczyć na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie i pokroić w paski lub przepuścić przez maszynkę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: