Zupa grzybowa delikatnie zakwaszona sokiem z cytryny
Podawać z łazankami lub groszkiem ptysiowym.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 6 osób
25 dag świeżych grzybów (mogą być też suszone - patrz wskazówki)
1 cebula
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 łyżka mąki
2 l wywaru z warzyw (bez kapusty)
1 szkl. śmietany
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Oczyszczone, opłukane grzyby i cebulę przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, udusić na oleju, oprószyć mąką, połączyć z wywarem, ugotować do miękkości.
Podprawić śmietaną i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy do smaku. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast świeżych grzybów można dodać suszonych - należy je po opłukaniu namoczyć na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie i pokroić w paski lub przepuścić przez maszynkę.
Twoje zapiski: