puszka.pl - pysznie!

Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek

Podawać z pasztecikami, paluszkami, preclami, ziemniakami, uszkami, fasolą.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

50 dag buraków
20 dag włoszczyzny bez kapusty
liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
pieprz
2 dag grzybów suszonych (niekoniecznie)
2 l. wody

1 szklanka kwasu buraczanego lub żuru [*]
sól
cukier
sok z cytryny
ząbek czosnku
ew. 1 kieliszek wina czerwonego
ew. 1 łyżka masła roślinnego
ew. 1 łyżka mąki
ew. 1 szklanka śmietany

Przygotowanie:

Oczyszczoną włoszczyznę i buraki rozdrobnić (można zetrzeć na tarce z dużymi otworami) i ugotować razem z przyprawami. Grzyby wypłukać, namoczyć i w tej samej wodzie ugotować.

Wywary odcedzić, połączyć, dodać kwas buraczany, sól, cukier, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek do smaku i ewentualnie wino oraz masło roślinne.

Barszcz można podprawić zawiesiną z 1 łyżki mąki i 1 szklanki śmietany.

Wskazówki i uwagi:

[*] Zamiast kwasu buraczanego można użyć do zakwaszenia barszczu żuru sporządzonego z razowej mąki żytnej lub płatków owsianych.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: