Grzyby bardzo dokładnie przepłukać (ja zalewam w garnku wodą, energicznie je "wytrząsam", po czym odlewam wodę - i tak kilka razy), zalać wodą (około 1 l) i odstawić do namoczenia.
Namoczone grzyby zagotować - w wodzie, którą były zalane, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Gdy grzyby się zagotują, wsypać kaszę gryczaną, zamieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym na wolnym ogniu gotować około 5 minut.
Dodać pokrojone drobno warzywa (ja kroiłam na wstążki, czasem trę na grubych oczkach tarki), ponownie doprowadzić do wrzenia, wsypać sól, pieprz i gotować do miękkości wszystkich składników. Cebulę obrać, posiekać i uprażyć na suchej patelni (można dodać kilka łyżek oleju), dodać do zupy i zagotować razem.
Nadesłał(a) Stasia,
dnia: 2013-12-13 23:10:38.924
Źródło/autor przepisu: radosna twórczość własna - więcej na bezlaktozy.blox.pl