Barszcz ukraiński na zakwasie buraczanym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
40 dag buraków
10 dag fasoli perłowej
20 dag włoszczyzny
10 dag kapusty włoskiej
15 dag ziemniaków
1 suszony grzybek
5 dag ogórka kiszonego
40 dag pomidorów lub 6 dag koncentratu pomidorowego
kwas (zakwas) buraczany do smaku - ok. 1 szkl.
1 szkl. śmietany (w wersji wegańskiej pomijamy)
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól
cukier
pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki i kopru do posypania
Przygotowanie:
Fasolę opłukać, namoczyć, ugotować.
Jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, poddusić na oleju, połączyć z wodą (1,5 litra), ugotować wraz z przyprawami. Oddzielnie ugotować grzyby, pokroić w paski. Buraki ugotować w skórkach (można 1 dzień wcześniej), obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pod koniec gotowania dodać utarte ogórki, grzyby wraz z wywarem, buraki, rozgotowane i przetarte pomidory lub koncentrat pomidorowy, fasolkę, kwas burakowy do smaku, zagotować, podprawić zawiesiną z mąki i śmietany (lub mąką rozrobioną w zimnej wodzie). Przed podaniem posypać zieleniną.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast fasolki można użyć soi.
Twoje zapiski: