puszka.pl - pysznie!

Pasta Justysi z soczewicy z bakaliami

Pasta fajna, bo słodka. Przepis z "Magazynu Gazety Wyborczej" (poprzednik Dużego Formatu), jakoś tak z przełomu lat 90/00, który wycięłam i włożyłam do swojego segregatora. Wpisuję tutaj, bo nigdzie w sieci go nie mogę znaleźć, na portalu kulinarnym GW też nie. Moje komentarze w nawiasach.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka soczewicy
1/2 kg marchwi
1 duża cebula
2 garści różnych orzechów (włoskie, pini, ziemne, pestki słonecznika, sezam)
1-2 łyżeczki miodu [można zastąpić jakimś wegańskim dosładzaczem]
2 ząbki czosnku
2 garści suszonych owoców (rodzynki, śliwki, morele)
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka liści bazylii
słodka papryka
sól
olej do smażenia
ocet winny [ja dałam balsamiczny] lub białe wino

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy. Marchew kroimy w plasterki i gotujemy na parze. Posiekaną cebulę smażymy na oleju, aż się zeszkli. Skrapiamy octem lub winem, dodajemy bazylię i smażymy, mieszając kilka minut.
Dodajemy orzechy, a po 2-3 minutach suszone owoce, czosnek i przyprawiamy papryką. Dolewamy trochę wody, parę kropli octu, żeby było wilgotne. Dodajemy ugotowaną marchewkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty.
Dodajemy miód, koperek i ugotowaną soczewicę. Dodajemy miód, koperek i ugotowaną soczewicę. Dolewamy odrobinę wody i smażymy 5-6 minut, mieszając.
Ostudzone miksujemy na jednolitą pastę, doskonałą do chleba (np. zamiast nutelli).
Nadesłał(a) krecik, dnia: 2013-12-13 23:19:19.5
Źródło/autor przepisu: Duży Format, magazyn GW sprzed ponad 10 lat.

Twoje zapiski: