puszka.pl - pysznie!

Chłodnik ogórkowy z czosnkiem i orzechami włoskimi


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
1 młody ogórek
1 ząbek czosnku
3 dag orzechów włoskich
sok z cytryny lub 2 łyżki kwasu buraczanego
sól
cukier
pieprz do smaku
drobno posiekana zielona pietruszka

Przygotowanie:

Ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek zmiażdżyć, orzechy zmiażdżyć lub zemleć w maszynce. Wszystkie składniki połączyć z rozbitym trzepaczką kefirem, dokwasić sokiem z cytryny. Przed podaniem oziębić w lodówce.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: