1 kg kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki
ok. 2 kg kapusty pekińskiej
50 g grzybów suszonych + 2 szkl. wrzątku
0,5 kg pieczarek + 1 łyżka sosu sojowego
75 g granulatu sojowego (1 czubata szklanka) + 1 szkl. wrzątku + 1 łyżka sosu sojowego
0,5 kg cebuli
30 g czosnku (jakieś 6 dużych zębów)
50 g oleju rzepakowego (!) rafinowanego
100 g śliwek suszonych pokrojonych na małe kawałki
100 g rodzynków
200 g koncentratu pomidorowego
30 g musztardy Dijon
3 szkl. wrzątku + 3 listki laurowe (lub więcej)
20 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
przyprawa do granulatu sojowego:
po 1/2 łyżeczki: curry, czosnku granulowanego, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej
po 1 łyżeczce: majeranku, przyprawy kebab-gyros
przyprawa do bigosu:
1 czubata łyżka majeranku
po 1/2 łyżeczki: gorczycy, ziela angielskiego, rozmarynu, czosnku granulowanego, kurkumy, kminku, papryki słodkiej, ziaren pieprzu kolorowego
po 1 łyżeczce:
ekspresowej przyprawy warzywnej (czyli zmielonej suszonej włoszczyzny), owoców jałowca, kolendry, świeżo mielonej gałki muszkatołowej
po szczypcie: chilli, cynamonu