puszka.pl - pysznie!

BIGOS KRÓLEWSKI (na Wigilię i nie tylko)

Smakuje nie tylko w Wigilię. Przygotowanie go nie jest pracochłonne, ale wymaga czasu. Najwięcej uwagi trzeba mu poświęcić 1-go dnia, kiedy to przygotowuje się wszystkie składniki, potem praktycznie robi się sam. Z bigosem jak z powidłami, im dłużej gotowany, tym lepszy, dlatego z każdym podgrzaniem jest smaczniejszy ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki
ok. 2 kg kapusty pekińskiej
50 g grzybów suszonych + 2 szkl. wrzątku
0,5 kg pieczarek + 1 łyżka sosu sojowego
75 g granulatu sojowego (1 czubata szklanka) + 1 szkl. wrzątku + 1 łyżka sosu sojowego
0,5 kg cebuli
30 g czosnku (jakieś 6 dużych zębów)
50 g oleju rzepakowego (!) rafinowanego

100 g śliwek suszonych pokrojonych na małe kawałki
100 g rodzynków
200 g koncentratu pomidorowego
30 g musztardy Dijon
3 szkl. wrzątku + 3 listki laurowe (lub więcej)
20 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

przyprawa do granulatu sojowego:
po 1/2 łyżeczki: curry, czosnku granulowanego, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej
po 1 łyżeczce: majeranku, przyprawy kebab-gyros

przyprawa do bigosu:
1 czubata łyżka majeranku
po 1/2 łyżeczki: gorczycy, ziela angielskiego, rozmarynu, czosnku granulowanego, kurkumy, kminku, papryki słodkiej, ziaren pieprzu kolorowego
po 1 łyżeczce: ekspresowej przyprawy warzywnej (czyli zmielonej suszonej włoszczyzny), owoców jałowca, kolendry, świeżo mielonej gałki muszkatołowej
po szczypcie: chilli, cynamonu

Przygotowanie:

Dzień 1 - przygotowanie osobno kapusty i dodatków:
Kapusta i grzyby suszone:
Kapustę kiszoną posiekać. Kapustę pekińską przekroić wzdłuż na kilka części (zależnie od wielkości na 4, 8, a nawet na 16...) i również posiekać. Im drobniej tym lepiej.
Grzyby suszone zalać wrzątkiem na 1h. Gdy zmiękną, odcedzić (płyn zachować) i pokroić w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną i pekińską przełożyć do dużego garnka, zalać wodą, w której moczyły się grzyby, wlać 3 szkl. wrzątku, dodać 3 listki laurowe, zagotować. Potem skręcić gaz i gotować dalej na maleńkim ogniu 3 godziny lub dłużej. W tym czasie można zająć się pozostałymi składnikami bigosu.
Pieczarki:
Pieczarki obrać, ogonki pokroić w cienkie plasterki, kapelusze dowolnie (ja kroję również w plasterki). Przełożyć do rondelka, nakryć pokrywką i dusić bez tłuszczu (pieczarki puszczą sok), najpierw na większym gazie, potem na minimalnym. Pod koniec duszenia dodać 1 łyżkę sosu sojowego. Odstawić.
Granulat sojowy:
W rondlu rozgrzać połowę podanej ilości oleju rafinowanego, dodać przyprawę do granulatu przygotowaną zgodnie z podanymi proporcjami, wymieszać. Po chwili wrzucić granulat. Dokładnie wymieszać. Granulat powinien wchłonąć cały tłuszcz. Dodać szklankę wrzątku i sos sojowy, wymieszać i gotować parę minut, aż granulat wchłonie płyn. Odstawić.
Czosnek i cebula:
Na patelni rozgrzać resztę oleju i podsmażyć posiekany w kosteczkę czosnek. Potem dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, wymieszać i smażyć, aż cebula się zeszkli (można ją lekko przyrumienić).

Dzień 2 - połączenie kapusty z dodatkami, dalsze gotowanie:
Przygotować przyprawę do bigosu: wszystkie przyprawy zemleć w młynku do kawy na proszek.
W dużym garze (większym od tego, w którym gotowała się kapusta) rozgrzać olej rzepakowy tł. na zimno, wsypać 1,5 łyżki przyprawy do bigosu. Mieszając podgrzewać przez chwilę, żeby wydobyć aromat z przypraw.
Potem wlać trochę wody z gotowania kapusty, wymieszać, dodać połowę ugotowanej kapusty, wymieszać.
Następnie dodać wszystkie dodatki: cebulę, grzyby, pieczarki, granulat, śliwki, rodzynki. Dokładnie wymieszać.
Do garnka, w którym pozostała reszta kapusty, dodać musztardę i koncentrat, wymieszać i dorzucić do bigosu, wymieszać. Gotować dalej na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez kilka godzin.

Dzień 3:
Gotować bigos przez kilka godzin, mieszając. Gotowe! Można teraz część bigosu zamrozić.

Wskazówki i uwagi:

Osobiście nie płuczę kapusty kiszonej, nie odciskam soku itd. Nie dodaję też dodatkowej soli i cukru.
Sól i cukier to główne składniki gotowych mieszanek przyprawowych do kapusty :D
Kapustę kiszoną z dodatkiem marchewki kupuję w lokalnym sklepie lub na rynku. Ta z marketu się nie nadaje, jest kiszona inaczej (chyba z octem), a jej smak (a raczej jego brak) pozostawia wiele do życzenia.
Granulatu można dodać więcej, ale wtedy trzeba też zwiększyć ilość oleju i przypraw do granulatu.
Przyprawy do bigosu wychodzi trochę więcej niż potrzeba w przepisie.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2013-12-13 23:42:51.23
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: