puszka.pl - pysznie!

Sałata z pomidorem, ogórkiem i serem owczym lub kozim


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

sałata (do wyboru: cukrowa, lodowa, roszponka, radicchio) lub kapusta pekińska
ogórek
pomidor
cebula
papryka
feta lub bryndza lub ser kozi
świeże zioła

dressing (winegret czosnkowy):
jedna część octu lub soku cytrynowego
3 części dobrej oliwy
cukier
sól
pieprz
zmiażdżony czosnek
musztarda

Przygotowanie:

1. Sałatę porwać na kawałki, dodać pokrojone pozostałe składniki.
2. Przygotować dressing: połączyć wszystkie składniki.
3. Polewać sałatę przygotowanym dressingiem.

Wskazówki i uwagi:

1. Dressing podajemy osobno, bo jeśli polejemy sałatę i spóźnimy się nieco z jej podaniem, to siądzie nam niczym porażona zakalcem babka.
2. Listki świeżych ziół dadzą każdej sałacie inny charakter i z tego względu nie wolno ich mieszać, wybierzmy zawsze tylko jedno zioło.
3. Sałatka może awansować do rangi samodzielnego dania pod warunkiem wzbogacenia jej np. siekanym jajkiem na twardo.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2000-07-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 4/2000

Twoje zapiski: