puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z dyni z mlekiem

Zupę można podawać z grzankami lub ryżem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg dyni
1 l mleka (dla wegan sojowe lub inne roślinne)
2 łyżki masła roślinnego lub oleju
sól
pieprz
cukier
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Obraną i pokrojoną w kostkę dynię zalać szklanką wody, dodać masło roślinne lub olej i gotować pod przykryciem ok. 30 min., przetrzeć lub zmiksować, połączyć z mlekiem, doprawić do smaku i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: