puszka.pl - pysznie!

Zupa jarzynowo-fasolowa z papryką, kalarepką i pomidorami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

400 g fasoli
1 zielona papryka
2 pomidory
1 kalarepa
2 marchewki
1 pietruszka
plaster selera korzeniowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
liść laurowy
2 l wody
sól
pieprz
papryka w proszku
2 łyżki zielonej posiekanej pietruszki

zasmażka:
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na 8 godz. lub na noc i ugotować z rozdrobnionymi warzywami i liściem laurowym.

Gdy składniki będą miękkie, zupę podprawić zasmażką: mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać olej i wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do zupy. Dodać przyprawy. Przed samym podaniem dodać zieloną pietruszkę, podawać z zacierkami lub lanym ciastem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: