Zupa jarzynowo-fasolowa z papryką, kalarepką i pomidorami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
400 g fasoli
1 zielona papryka
2 pomidory
1 kalarepa
2 marchewki
1 pietruszka
plaster selera korzeniowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
liść laurowy
2 l wody
sól
pieprz
papryka w proszku
2 łyżki zielonej posiekanej pietruszki
zasmażka:
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na 8 godz. lub na noc i ugotować z rozdrobnionymi warzywami i liściem laurowym.
Gdy składniki będą miękkie, zupę podprawić zasmażką: mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać olej i wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do zupy. Dodać przyprawy. Przed samym podaniem dodać zieloną pietruszkę, podawać z zacierkami lub lanym ciastem.
Twoje zapiski: