1 kg obranych ziemniaków
300 g mąki groszkowej zwykłej (można połówki grochu lekko podprażyć na suchej patelni i zemleć na mąkę)
100 g skrobi ziemniaczanej
100 g mąki tortowej
1 łyżeczka soli
ew. trochę świeżo mielonego pieprzu
30 g (3 łyżki) oleju + 2 łyżki
1 kg kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki
140 g słonecznika (1 szkl.)
2 duże ząbki czosnku
150 g cebuli /lub więcej/
350 g pieczarek
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka przyprawy do bigosu (patrz niżej)
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
przyprawa do bigosu (z przepisu na bigos królewski):
1 czubata łyżka majeranku
po 1/2 łyżeczki: gorczycy, ziela angielskiego, rozmarynu, czosnku granulowanego, kurkumy, kminku, papryki słodkiej, ziaren pieprzu kolorowego
po 1 łyżeczce:
ekspresowej przyprawy warzywnej (czyli zmielonej suszonej włoszczyzny), owoców jałowca, kolendry, świeżo mielonej gałki muszkatołowej
po szczypcie: chilli, cynamonu