Taki krem można wykorzystać jako element deserów, jako krem do ciast, tart czy tortów. Na bazie kaszy jaglanej można wymyślać ulubione kompozycje smakowe. Wystarczy zblendować kaszę jaglaną z ulubionymi owocami, bakaliami itp. by stworzyć swoją ulubioną kombinację. Eksperymenty czas zacząć!
1/2 szklanki namoczonego, zmielonego maku
1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
1 duże lub 2 małe słodkie jabłka
daktyle i rodzynki w ilości według upodobań do poziomu słodkości
ew. do pospania na talerzu prażone orzechy, np. włoskie
Przygotowanie:
Mak moczymy np. przez noc i mielimy. Daktyle i rodzynki również namaczamy w wodzie.
Kaszę jaglaną gotujemy wraz jabłkiem, rodzynkami i daktylami. Kasza musi być dobrze ugotowana, a nawet rozgotowana. Na końcu dodajemy mak. Po ugotowaniu, gdy w garnku woda już odparowała, całość blendujemy (np: w blenderze kielichowym) do uzyskania gładkiego kremu. Możemy podawać na ciepło lub zimno (po odstawieniu budyń gęstnieje) posypane orzeszkami.
Nadesłał(a) ~Panak,
dnia: 2013-12-18 22:56:14.75
Źródło/autor przepisu: Autorski: Ola Panak