masa serowa: 1 kg sera białego
2 łyżki masła (jeśli ser jest chudy)
1,5 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki kaszy manny
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki karobu (lub kakao gorzkiego)
0,5 szkl. gęstej śmietany
1 paczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ze składników ciasta zagnieść kruche ciasto i włożyć na przynajmniej 1 godz. do lodówki.
Wszystkie składniki masy serowej wymieszać (oprócz karobu). Utrzeć na bardzo gładką masę (ser lepiej wcześniej zmielić w maszynce). Podzielić na 2 części, do 1 dodać karob i wymieszać.
Wiśnie umyć, wydrylować i pokroić na połówki. Rodzynki sparzyć i osuszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich wylepić wysmarowaną tłuszczem blachę. Na ciasto nakładać na przemian 1 łyżkę masy białej i ciemnej, posypując makiem i umieszczając tu i ówdzie wiśnie i rodzynki (wzór powinien być wyjątkowo "abstrakcyjny"). Rozwałkować drugą część ciasta i rozłożyć na masie serowej. Piec w temp. 200 stopni 1-2 godz. na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.